Ištirta 100 000 kamanių žūtis dėl neonikotinoidų panaudojimo miesto teritorijoje Oregono valstijoje, JAV

2013 metų vasarą automobilių stovėjimo aikštelėje prie didelio prekybos centro Vilsonvilyje, Oregono valstijoje, neonikotinoidų klasės insekticidu dinotefuranu nupurkštos 55 europinės liepos (Tilia cordata). Pesticidu nuspręsta išnaikinti ant liepų lapų įsikūrusius amarus. Šis įvykis nulėmė nuo 46 tūkst. iki 107 tūkst. kamanių žūtį, neskaičiuojant daugelio kitų vabzdžių. Mat tuo metu žydėjo liepos ir jas gausiai lankė nektarą siurbiantys vabzdžiai.

Tyrimo, išspausdinto žurnale „Aplinkos entomologija“ (Environmental entomology), autoriai atskleidžia daugiau detalių apie šį įvykį. Ištyrę insekticidų apipurkštus žiedus mokslininkai nustebo aptikę 7 kartus didesnę dinotefurano koncentracija nei žinoma mirtina koncentracija naminei bitei (Apis milifera). Visuose tirtuose jų lavonėliuose aptiktos didelės koncentracijos neonikotinoidų. Taip pat nustatyta, kad šie sisteminiai insekticidai liepos audiniuose užsilaiko net 7 mėn. nuo purškimo.

Tyrime pabrėžiama, jog miestuose ar priemiesčiuose apdulkinantiems vabzdžiams kyla didžiulis pavojus dėl neatsakingo neonikotinoidų naudojimo. Tokių atvejų, kai dėl žmogaus neapdairumo ir aplaidumo žūsta tūkstančiai vabzdžių, deja, yra užfiksuota ir daugiau, pavyzdžiui, autoriams žinomi atvejai kai buvo panaudotas imidaklopridas ar dinotefuranas kamanėms mirtinomis dozėmis ar beveik mirtinomis. Mokslinėje literatūroje masinės vabzdžių žūtys nėra dažnai nagrinėjamos. Didelė tikimybė, kad tokių žūčių pasitaiko dažniau, tik jos praslysta nepastebėtos, apie jas nepranešama.

Šios kamanių žūties atvejo tyrėjai taip pat peržvelgė naudoto insekticido, su veikliąja medžiaga dinotefuranu, etiketę. Ant jos buvo perspėjimas, kad preparato negalima naudoti augalams žydint, kuriam šiuo atveju buvo nusižengta. Apskritai, ant liepų lapų gyvenantys amarai medžiams realios grėsmės neturi, bet pesticidai buvo panaudoti tik todėl, nes nuo amarų išspjaunamų lipnių sulčių apvarva ir aplimpa pirkėjų automobiliai.

Nors šių pesticidų žala yra puikiai žinoma ir patvirtinta mokslo, bet praktiniame lygmenyje jų mirtinas poveikis vabzdžiams yra nepakankamai žinomas, nes tokie atvejai pasitaiko pakartotinai. Gan daug pesticidų, įskaitant ir neonikotinoidus yra liūdnai pagarsėję, kaip kenkiantys netikslinėms rūšims, t. y. ne vien „kenkiantiems organizmams“ dėl kurių pesticidas naudojamas. Net ir nemirtinos neonikotinoidų dozės daro itin neigiamą poveikį bičių ir kitų apdulkinančių vabzdžių kolonijomis. Kanadiečių 2019 m. studija teigia, kad neonikotinoidai veikia ir bičių gebėjimą išblusinėti Varoa erkes kitoms savo šeimos bitėms. Kartu su klimato kaita, buveinių praradimu ir ligų antplūdžiais, insekticidų panaudojimas gali nulemti ištisų vabzdžių kolonijų išnykimą.

Parengta pagal:

Beyond pesticides, „Death of as Many as 107,000 Bumblebees from Neonicotinoid Insecticides Studied“, 2021. https://beyondpesticides.org/dailynewsblog/2021/07/death-of-107000-bumblebees-from-neonicotinoid-insecticides-studied/

Hatfield, Richard G., et al. "Neonicotinoid Pesticides Cause Mass Fatalities of Native Bumble Bees: A Case Study From Wilsonville, Oregon, United States." Environmental Entomology (2021). https://academic.oup.com/ee/advance-article/doi/10.1093/ee/nvab059/6305931

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ar sėklų beicas su neonikotinoidais neigiamai veikia bites?

Agroekologinis žemės ūkis – alternatyva pramoninei žemdirbystei, paremtai sintetinių trąšų ir pesticidų naudojimu

Pavienės bitės

Kreipimasis į bitininkus

Geroji praktika: Integruotas kenkėjų valdymas