Pavienės bitės

Lietuvoje gyvena apie 350 laukinių bičių ir kamanių rūšių. Dauguma rūšių - pavienės bitės, kurios priskiriamos net keliolikai skirtingų šeimų pagal taksonominę klasifikaciją. Kamanių Lietuvoje priskaičiuojama apie 30 rūšių, tačiau viena bičių rūšis gausiai lenkia kitas savo paplitimu - tai naminė bitė (Apis mellifera). Esame įpratę manyti, kad bitės gyvena šeimomis, kaip naminės, arba kolonijomis, kaip kamanės, tačiau pavienės bitės veikia savo jėgomis, pačios pasiruošia buveines ir peryklas, suneša žiedadulkes ir kt.

Nuo insekticidų naudojimo nukenčia ne tik naminės bitės, bet ir laukinės pavienės bitės ir kamanės. Pesticidų panaudojimas ir dėl žmogaus plėtros nykstančios buveinės, sukelia milžinišką spaudimą rūšims įsikurti, daugintis ir išlikti. Sveikintinos praktikos žemės ūkyje yra žydinčių augalų juostų įrengimas, natūrinių pievų palaikymas, ekologinė žemdirbystė, beariminė žemdirbystė. Pasistengus laukinėms bitėms galima dar labiau padėti sukuriant buveines, tokias kaip visai nedirbami žemės plotai, negyvos medienos krūvos arba įkuriant "vabzdžių viešbučius", kurie šiais laikais vis labiau populiarėja ir veikia kaip mokomoji priemonė žmonėms.

Nepaisant to, kad apie laukines bites sąlyginai nedaug žinome, jos apdulkina reikšmingą dalį laukinių augalų, sodo medžių ir kitų pasėlių žiedų. Susipažinti su pavienėmis bitėmis galite įspūdingame dokumentiniame V. Mikolaičio filme "Pavienės bitės", kuris 2013 m. buvo apdovanotas, kaip geriausias metų filmas apie Lietuvos gamtą.

Artėja Europos piliečių iniciatyvos "Saugokime bites ir ūkininkus" pabaigos terminas. Palaikykime bičių išsaugojimo siekį: https://www.savebeesandfarmers.eu/eng


"Pavienės bitės", V. Mikolaitis, 2013. https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000073085/pavienes-bites 

Lietuvos laukinių bičių sąrašas. Sudarė Dr. Virgilijus Monsevičius, Lietuvos fauna, 2013. https://www.entomologai.lt/12-lietuvos-fauna/25-lietuvos-laukiniu-biciu-hymenoptera-apoidea-sarasas

 







Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ar sėklų beicas su neonikotinoidais neigiamai veikia bites?

Agroekologinis žemės ūkis – alternatyva pramoninei žemdirbystei, paremtai sintetinių trąšų ir pesticidų naudojimu

Kreipimasis į bitininkus

Geroji praktika: Integruotas kenkėjų valdymas