Kreipimasis į bitininkus

Artėja Europos piliečių iniciatyvos "Saugokime bites ir ūkininkus" pabaigos terminas – rugsėjo 30 d. Iniciatyva siekiama išgyvendinti pačius pavojingiausius sintetinius pesticidus, paskatinti perėjimą prie darnesnio bioįvairove paremto žemės ūkio.

Kaip žinia, neonikotinoidų grupės insekticidai – vieni pavojingiausių bitėms, nors dažniausiai naudojami netiesiogiai, bet kaip sėklų beicas. Patekę į augalo vidų jie pasklinda po visas augalo dalis, įskaitant nektarą bei žiedadulkes, ir sutrikdo besimaitinančių vabzdžių, neretai bičių, nervinę sistemą, sukelia kitus sutrikimus ar net žūtį. Nuo neonikotinoidų ir kitų insekticidų naudojimo nukenčia ne tik naminės bitės, bet ir laukinės bitės ir kamanės, kurios apdulkina reikšmingą dalį laukinių augalų, sodo medžių ir kitų pasėlių.

Nors pagrindiniai neonikotinodų klasės junginiai Europos sąjungoje apriboti 2013 ir 2018 m., tačiau nepaisant draudimų, šie neonikotinoidai vis tiek gali būti tiekiami rinkai pasitelkiant egzistuojantį teisinį mechanizmą. Dėl ypatingų situacijų augalų apsaugos srityje (pvz. vabzdžių kenkėjų antplūdžio), kurių negalima suvaldyti jokiomis kitomis tinkamomis priemonėmis, ES šalims narėms leidžiama ne ilgesniam nei 120 dienų laikotarpiui suteikti leidimą tiekti rinkai neregistruotus augalų apsaugos produktus (įskaitant ir su neonikotinoidų veikliosiomis medžiagomis). Įgijus šiuos insekticidus juos galima naudoti ir ilgiau. Naudojimui netaikomas 120 dienų terminas. Tad jei matome rapsų laukus, kuriuose nėra techninių vėžių – yra tikimybė, kad naudojami šie sisteminiai insekticidai ir bitėms yra iškilusi grėsmė. Be to, neretai į Lietuvą įvežami ir nelegalūs pesticidai.

Nuo 2017 m. Lietuvoje leidimai išimties tvarka tiekti ribojamus neonikotinoidus buvo išduoti 10 kartų. Didelė dalis šių leidimų buvo skirti rapsų beico produktams. Turint omeny tai, kad šie insekticidai patenka į visas augalo dalis ir yra patvarūs –ilgai neskylantys aplinkoje, ši teisinė išimtis yra rimta grėsmė bitėms ir kitiems apdulkinantiems vabzdžiams.

Palaikykime bičių išsaugojimo ir darnesnio žemės ūkio siekį savo autografais – kiekvienas balsas svarbus: https://www.savebeesandfarmers.eu/eng

Daugiau informacijos apie iniciatyvą: https://pesticidai.blogspot.com/p/issaugokime-bites-ir-ukininkus.html

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ar sėklų beicas su neonikotinoidais neigiamai veikia bites?

Agroekologinis žemės ūkis – alternatyva pramoninei žemdirbystei, paremtai sintetinių trąšų ir pesticidų naudojimu

Pavienės bitės

Geroji praktika: Integruotas kenkėjų valdymas